Slivovice se vyrábí z trnek a durancií. Ta z trnek je jemná s charakteristickou chutí a vůní s objemem alkoholu 50%. Ovocný destilát vyrobený z durancie má výraznější chuť, hořkomandlovou příchuť a ta, která je opravdu velmi dobrá musí být jemná.
Výroba slivovice je složitý a dlouhý proces. Nejprve se trnky sklízí až jsou zralé. Z čistého ovoce se pak připraví kvas v uzavřených bečkách. Kvašení je při procesu výroby nejdůležitější. Po správném vykvašení nastává pálení.
V Boršicích u Blatnice je rodinná firma Žusy, s.r.o., která vyrábí lahodné jemné pálenky z vlastních ovocných sadů – slivovice, hruškovice, meruňkovice… Rodinnou firmu Žusy s.r.o. založili v roce 2000 manželé ing. Marcela a Josef Žufánkovi se svými syny Martinem, Josefem a Janem. Hlavní výrobní činností je ovocnářství, včelařství a lihovarnictví. Cílem firmy je budování tradičního ovocného lihovaru, do jehož aktuálního sortimentu patří slivovice, hruškovice, meruňkovice, pivní pálenka, medový Žufánek, ořechovka, višňovka, medovina a legendami provázený absint! Tel.: +420 571 891 661, www.zufanek.cz
Vyhlášenou a uznávanou nejen doma, ale i v okolí je pěstitelská pálenice Zdenka Halíka v Boršicích u Blatnice. Tel.: +420 572 582 751, 723 421 742, e-mail: info@palenicehalik.cz a www.palenicehalik.cz