O víně

Od chvíle vypěstování k lahvím vína vede dlouhá cesta. Vinaři mají po celý rok spoustu práce, aby připravili vína, která zachutnají všem návštěvníkům tohoto kraje. 

Stolní víno 
Vyrábí se z hroznů, které jsou známé velkými bobulemi. Stolní víno je z hroznů, které při sklizni dosáhly nejméně 11 stupňů.

Jakostní víno
Pro výrobu jakostního vína jsou zapotřebí sklizené hrozny s cukernatostí nejméně 15 stupňů. Vyrábí se ve dvou druzích: odrůdové jakostní víno, které musí mít nejméně 85% vína vyrobeného z odrůdy, která je uvedena na obalu. A známkové jakostní víno znamená, že smí být vyrobeno smísením odrůdových vín.
U jakostního vína bývá mimo základní údaje označeno názvem vinařské oblasti, kde byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu, a názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno.

Víno s přívlastkem 
Z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast sklizených ve viničních tratích podle daných předpisů. Vína s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Je označováno názvem přívlastku, vinařské oblasti, vinařské obce a rokem sklizně hroznů.
Vína s přívlastkemmohou být:
Kabinet – z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
Pozdní sběr – z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z hroznů – z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z bobulí – z vybraných bobulí s nejméně 27 stupni přírodní cukernatosti.
Výběr z cibéb – z vybraných bobulí s nejméně 31 stupni přírodní cukernatosti.
Ledové víno – velmi vzácné a drahé víno vyrobené z hroznů, které byly sklizeny při teplotách -7 °C i nižších. Během sklizně a zpracování byly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Slámové víno – rovněž velmi cenné víno vyrobené z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo zavěšené ve větraném prostoru po dobu alespoň tří měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Přírodní víno
Jak název napovídá jde o víno, které není nijak chemicky ošetřeno.

Mešní víno
Velmi pečlivě sledované přírodní víno, které není chemicky ošetřováno ani při růstu a zrání. Také při výrobě vína se dbá na to, aby nebyly použita chemie či aditiv. Proces růstu i výroby sledují pověření duchovní církve. V minulosti se mešní víno vyrábělo pouze v klášterech pro účely mše svaté, například Eucharistii.

Nejběžnější odrůdy vína

Bílá vína

Aurelius
Chardonnay
Irsai Oliver
Muškát Moravský
Müller Thurgau
Neuburské
Pálava
Rulandské bílé
Rulandské šedé
Ryzlink rýnský
Ryzlink vlašský
Sauvignon
Sylvánské zelené
Tramín červený
Veltlínské červené rané
Veltlínské zelené

Červená vína

André
Cabernet Moravia
Cabernet Sauvignon
Frankovka
Merlot
Modrý Portugal
Rulandské modré
Svatovavřinecké
Zweigeltrebe