Projekt – OBNOVA KRAJINY ZÁLÚČÍ U BLATNIČKY – získal hlavní cenu Adapterra Awards v kategorii VOLNÁ KRAJINA

Zemědělec z Blatničky obnovuje tradiční, pestrou a malebnou krajinu jižní Moravy. Bojuje tak s výkyvy počasí, změnami klimatu i ztrátou biodiverzity v zemědělské krajině. 

„Takhle to dál nejde,“ uvědomoval si Martin Smetana ještě jako student botaniky, zoologie a ekologie na Masarykově univerzitě v Brně, když při svých cestách po Slovácku viděl extrémně zorněnou krajinu, která pohledem odborníka evidentně strádala.Tisíce malých políček byly v minulém století sloučeny do velkých lánů orné půdy. Kdysi pestrá kulturní krajina kypící životem se proměnila v biologickou poušť téměř bez života. Vymizela spousta druhů hmyzu, ptáků i rostlin. Kvalitní ornice, jež vznikala tisíce let, se začala ztrácet z nedohledných scelených polí o výměře desítek až stovek hektarů kvůli vodní i větrné erozi.

 

 

 

 

 

 

 

„Když se v roce 2015 naskytla příležitost nakoupit ornou půdu a začít na ní ihned ekologicky hospodařit, neváhal jsem ani chviličku,“ uvádí Martin Smetana. Nově nabyté pozemky zalučnil osivem ze zbytků zachovaných druhově bohatých luk v nejbližším okolí. Travnaté pásy rozdělily 65 hektarů nedozírných lánů monokultur na menší políčka o výměře 1–10 ha. Postupně zde přibyly remízky, stromořadí, krajinotvorné sady a na části území i ekologické produkční sady.Brzy se kolem zemědělce vytvořila komunita lidí, které svými aktivitami zaujal, a rozhodli se ho podpořit. Založena byla také třešňovka – Sad zamilovaných. „Tento nápad vznikl zcela spontánně na svatého Valentýna 2018 jako alternativa nákupu růží na jedno použití. Místo nich si zamilovaní mohli ‚koupit jednu kytku na celý život‘ a sami si ji vysadit. Nyní sem na prvního máje jezdí za polibkem pod svou rozkvetlou třešeň,“ říká Smetana.Společně vytvořili prostor pro přírodu i lidi. Zemědělská krajina ožila a stala se cílem výletů. O Víkendu otevřených zahrad zde probíhají komentované procházky hrušňovými sady, ve kterých roste již na 100 odrůd hrušní. Za svou třešní sem jezdí jejich zamilovaní majitelé. Za inspirací sem cestují zájemci o ekologické a trvale udržitelné zemědělství až z Azorských ostrovů, Bulharska a Rumunska.

Projekt obnovy krajiny přitáhl i odbornou pozornost. Martin Smetana se přihlásil do soutěže Adapterra Awards o nejlepší projekty adaptace na změnu klimatu a dne 4.listopadu 2019 udělila odborná porota tomuto projektu HLAVNÍ CENU v kategorii VOLNÁ KRAJINA.

https://www.epochtimes.cz/2019/08/27/nechci-se-stydet-za-krajinu-kterou-odevzdam-svym-potomkum-rika-mlady-zemedelec-a-zacina-ji-menit/

 

Posted in Blatnička and tagged , , , .