NAVALIS 2021 – pouť ke cti sv. Jana Nepomuckého

V letošním jubilejním roce, kdy si připomínáme 300 let od blahořečení nejznámější českého světce sv. Jana Nepomuckého, se vydali 15. května 2021 krojovaní zástupci z mikroregionu Ostrožsko-Veselsko na tradiční Svatojánské oslavy Navalis do Prahy. V předvečer světcova svátku se uskutečnila slavnostní bohoslužba v katedrále sv. Víta, Vojtěcha a Václava, kterou celebroval pražský arcibiskup Dominik Duka. Po ukončení mše svaté následovalo procesí s atributy světce nesenými našimi zástupci v krojích k místu na Karlově mostě, odkud byl sv. Jan svržen do řeky. Závěr celé slavnosti byl zakončen požehnáním na Křižovnickém náměstí, kde si získal velkou oblibu dechový orchestr ZUŠ Veselí nad Moravou, který nejenže doprovodil průvod, ale dokázal rozveselit všechny kolem jdoucí písničkami z našeho kraje. https://fb.watch/5B_e3yq1bR/

Vyvrcholením večera byl barokní koncert z pontonu řeky Vltavy.  Sv. Jan Nepomucký je významným patronem českého národa, je uctíván jako patron zpovědníků, ochránce vod a mostů. Můžeme se s ním setkat po celém světě na rozcestí a mostech, kde je nejčastěji vyobrazován jako kněz s křížem. V okamžiku, kdy procházelo procesí přes Karlův most, se v celém světě rozezněly zvony spojené s tímto světcem, které nás spojily a uctily jeho památku.

Posted in Blatnice pod Svatým Antonínkem, Hluk, Mikroregion Ostrožsko-Veselsko, Ostrožská Lhota, Ostrožská Nová Ves, Ostrožská Nová Ves, Uherský Ostroh, Uherský Ostroh, Veselí nad Moravou and tagged , , , , , , .